Waarom je nu moet overstappen naar Google Analytics 4


Wil je weten hoe je website presteert en inzicht in onder andere bezoekersaantallen, weergaven en conversies? Dan adviseren we je om over te stappen naar GA4. Lees snel verder.

Google heeft een nieuwe versie van Google Analytics op de markt gebracht: Google Analytics 4 (GA4). De grootste verandering van GA4 is de manier van meten. Waarbij de focus in de huidige versie (Google Universal Analytics) vooral ligt op óf er een bezoeker op de pagina actief is, ligt de focus bij de nieuwe versie wát de bezoeker doet en hoe waardevol deze actie is. De huidige versie is vanaf 1 juli 2023 niet meer te gebruiken, GA4 is dan de enige versie die nog gebruikt kan worden.

Wat betekent dit voor mij?

De lancering van GA4 brengt een aantal belangrijke veranderingen met zich mee. De belangrijkste punten hebben we voor je op een rijtje gezet:

 • Vanaf 01-07-2023 wordt er binnen jouw huidige Google Analytics account géén nieuwe data meer verzameld, je hebt vanaf dat moment geen zicht meer op de prestaties van je website.
 • De data die je in het verleden hebt opgebouwd, wordt niet in de nieuwe versie overgenomen. De opgebouwde data blijft 6 maanden beschikbaar en wordt vanaf 01-01-2024 definitief verwijderd.
 • Omdat GA4 een compleet nieuwe manier van meten is, is het niet mogelijk om data van je huidige Google Analytics te vergelijken met data van GA4.
 • Hoe sneller je de overstap naar GA4 maakt, hoe meer data je opbouwt die je kunt vergelijken met de voorafgaande periode.
 • Na de overtap is het mogelijk om Google Universal Analytics (tot juli 2023) te blijven gebruiken naast GA4. Zeg dus niet zomaar vaarwel tegen je huidige Analytics account. Je hebt namelijk nog geen historische data in GA4 opgebouwd waardoor je de data niet kunt vergelijken met voorafgaande periodes.
 • Kies je ervoor om na 01-07-2023 over te stappen naar GA4? Dan begin je met een leeg account.

Zonder data geen analyses

Wil je weten hoe je website presteert en inzicht in onder andere bezoekersaantallen, weergaven en conversies? Dan adviseren we je om over te stappen naar GA4. Hoe sneller je de overstap maakt, hoe meer data je verzamelt en hoe beter je kunt analyseren.

Overstappen naar GA4

Wil jij overstappen naar GA4 en wil je dit graag compleet laten verzorgen? LR Internet helpt je graag. Stuur een mail naar marketing@lrinternet.nl.

FAQ

 • Is overstappen naar GA4 verplicht?
  • Nee, het overstappen naar GA4 is niet verplicht. Maar als je na 1 juli 2023 de prestaties van je website wilt meten, dan kom je er niet onderuit om over te stappen.
 • Wat gebeurt er na 01-07-2023 met mijn huidige Analytics account?
  • Vanaf 1 juli 2023 heb je nog 6 maanden toegang tot de opgebouwde data in je huidige Analytics account. Echter wordt er geen nieuwe data meer verzameld. Vanaf 1 januari 2024 wordt alle data definitief verwijderd.
 • Kan ik de data van mijn huidige Analytics account overzetten naar GA4?
  • Nee, het is helaas niet mogelijk om de huidige data over te zetten naar GA4. Start je met GA4, dan start je met een lege dataset. Daarom raden we ook aan om zo snel mogelijk GA4 te gebruiken. Zo bouw je data op die je in de toekomst kunt gebruiken voor vergelijking.
 • Kan ik Google Universal Analytics en GA4 naast elkaar gebruiken?
  • Ja, tot 1 juli 2023 kan je Google Universal Analytics en GA4 naast elkaar gebruiken. Sterker nog: dit adviseren we ook. In Google Universal Analytics kan je de data vergelijken met alle historische data en in GA4 kan je historie gaan opbouwen.
Terug naar nieuwsoverzicht