Rebranding: een strategische zet voor organisaties?


In een wereld waarin verandering de enige constante is, is het voor bedrijven een uitdaging om relevant te blijven. Natuurlijk is het vertrouwd om vast te houden aan een bekend merkimago en logo. Maar, soms kan het een slimme zet zijn om je merkidentiteit aan te passen of te vernieuwen door middel van rebranding. Benieuwd waarom? Je leest er alles over in dit blog.

In een wereld waarin verandering de enige constante is, is het voor bedrijven een uitdaging om relevant te blijven. Natuurlijk is het vertrouwd om vast te houden aan een bekend merkimago en logo. Zo kennen ze je immers. Maar, soms kan het een slimme zet zijn om je merkidentiteit aan te passen of te vernieuwen door middel van rebranding.

Wat is rebranding?

Rebranding, ook wel het herpositioneren van je merk, is een krachtige tool om je als organisatie opnieuw uit te vinden en aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden. Het is niet alleen een verandering in look-en-feel, maar een strategisch proces waarbij je de merkidentiteit herziet, aanpast en vernieuwt om beter aan te sluiten bij de markt en de doelgroep.

Waarom kiezen voor rebranding?

Er zijn verschillende redenen om rebranding te overwegen.

1. Veranderende behoeften in de markt
De wereld verandert snel, de markt is continu in beweging, het aanbod neemt toe en het gedrag van je doelgroep ontwikkelt zich. Het kan zijn dat je op een punt komt dat je merk niet meer aansluit bij de wensen en behoeften van de doelgroep. Rebranding biedt de kans om je merk opnieuw te positioneren.

2. Groei, fusie, overname of splitsing
Betreed je nieuwe markten of productcategorieën, dan kan rebranding een nieuwe richting aan je organisatie geven. Dit geldt vaak ook na een fusie, overname of splitsing, waarbij het noodzakelijk is om een nieuwe merkidentiteit te ontwikkelen die past bij de nieuwe situatie.

3. Internationale markt
Het betreden van de internationale markt kan vragen om een heroverweging van je merkidentiteit. Een merknaam die in één markt goed werkt, kan in een andere markt verkeerde associaties oproepen of moeilijk uit te spreken zijn. Rebranding kan helpen om je merk wereldwijd relevant te maken.

4. Verouderde huisstijl of logo
Een veel voorkomende reden voor rebranding is een verouderde huisstijl of logo. Een andere reden kan zijn dat de huidige merkidentiteit lastig door te vertalen is naar digitale middelen, wat ontzettend belangrijk is in een tijd waarin visuele (online) communicatie zo belangrijk is.

5. Herstellen van merkschade
Wanneer je als merk te maken hebt gehad met negatieve publiciteit, bijvoorbeeld een imagoprobleem of een crisis, kan rebranding helpen het vertrouwen van klanten en stakeholders te herstellen. Het is een effectieve manier om een nieuwe begin te maken. Organisaties kunnen op deze manier laten zien dat ze geleerd hebben van hun fouten en klaar zijn voor een nieuwe start.

6. Herpositioneren
Soms willen organisaties hun positie in de markt veranderen. Bijvoorbeeld wanneer ze een ander segment van de markt willen aanspreken, een nieuwe doelgroep willen bereiken of zich willen onderscheiden van concurrenten. Rebranding biedt de mogelijkheid een nieuwe richting in te slaan.

In samenwerking met &Rob hebben we rebranding doorgevoerd voor onder andere:

Rebranding kan een strategische zet zijn voor organisaties die hun merkidentiteit willen vernieuwen en de doelgroep beter willen aanspreken. Hoewel er vaak een bepaalde aanleiding is voor rebranding, is het meestal een combinatie van meerdere factoren.

Overweeg je rebranding? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee!

Terug naar nieuwsoverzicht